De Blikvanger, parkeergebouw in Fabriekskwartier, Tilburg

Het Fabriekskwartier, een voormalige industriehaven in het centrum van Tilburg wordt getransformeerd tot een autovrije groene wijk. M3H ontwerpt een aantal gebouwen in het nieuwe Fabriekskwartier, waaronder een woontoren en een parkeergebouw. Het parkeergebouw is een bovengrondse openbare parkeerhub met 190 parkeerplaatsen en een fietsenstalling voor de aangrenzende sociale huurwoningen.

Het parkeergebouw is zorgvuldig ingepast waardoor het volume de openbare ruimte zo min mogelijk domineert. Aan de Fatimastraat is het volume geleed door de aanbouw met de fietsenstalling en het naar buiten geschoven trappenhuis.  Het parkeergebouw staat op korte afstand van de bestaande Dubré loods en in de garage blijft de gevel van dit industriële pand zichtbaar. De constructie van de garage is bestaat uit een modulair systeem dat bij een toekomstige lagere parkeerbehoefte weer geheel of gedeeltelijk kan worden gedemonteerd. Vrijwel het gehele dakoppervlak bestaat uit een open constructie met PV-panelen ten behoeve van de collectieve duurzame energiecentrale van Fabriekskwartier.

De stalen draagconstructie vormt het ritme van de gevels. De gevel is ingevuld met een open houten lattenwerk waardoor de garage kan worden geventileerd. Aan de zuidoostzijde, ter plaatse van de woningen, vormen de houten latten een gesloten gevel om geluid, licht en stankoverlast door de auto’s te voorkomen. Spandraden voor deze gevel begeleiden klimplanten in de grond naar boven. Een diversiteit aan planten met verschillende kleuren en bloeiperiodes geeft gedurende het hele jaar een interessant en afwisselend beeld. De klimplanten bieden ook beschutting en voeding aan insecten en vogels, hetgeen de biodiversiteit bevorderd.

Ontwerpteam
Tobias Bader, Sebastiaan van Heusden, Brigitte Kwa, Machiel Spaan
Omschrijving
Openbare parkeergarage met 190 parkeerplaasten en een fietsenstalling met ca 100 plaatsen
Locatie
Fabriekskwartier, Tilburg
Aannemer
Remmers Bouwgroep, EZ parking
Opdrachtgever
Triborgh
Status
DO
Functie
Publiek, Utilitair
Type
Nieuwbouw, Transformatie
Schaal
Bouwblok, Buurt, Gebouw
Proces
Bouwgericht