Thak, Wijk West, Utrecht

We werken aan een ontwerp voor Thak: twee nieuwe woonblokken midden in een park in Utrecht. De drukke verkeersweg Thomas à Kempisweg in Utrecht verandert naar een groene omgeving. We werken aan dit ontwerp in opdracht van Portaal en Woonin.

Samen met Flux landscape architecture hebben we het stedenbouwkundig plan ontwikkeld. De verouderde wijk krijgt in het nieuwe plan meer woningen en veel ruimte voor groen. Het park vloeit tussen de organisch gevormde gebouwen door. In totaal bevatten de twee gesloten bouwblokken 350 woningen.

Het noordelijke gebouw is lichtkleurig met een rode tint, het zuidelijke blok is rood van kleur. Door de schaal van het project hebben de twee gebouwen overeenkomsten, maar ook verschillen. Qua vorm sluiten ze op elkaar aan, maar qua materiaal en textuur zijn ze verschillend. De gevel hebben we opgedeeld in verschillende vlakken. Elk vlak heeft een eigen thema. Zo heeft het noordblok, een vlak Franse balkons en een ander vlak heeft een glazen galerij. Ter plaatse van de entrees maken we zicht op de binnenhoven, om zo de relatie tussen het binnen en buitengroen te versterken.

In het noordelijke blok zitten er op de begane grond maisonnettes met een voordeur aan het park. De appartementen erboven zijn via een galerij te betreden. In het zuidblok zitten grondgebonden woningen op de begane grond en appartementen op de verdiepingen erboven. De twee gebouwen delen één parkeergarage, hierdoor heeft de binnentuin in het zuidelijke blok ruimte voor bomen in de volle grond. De binnentuin in het noordelijke blok krijgt een groene binnentuin bovenop het dek van de parkeergarage.

Een deel van de ontwerpkeuzes zijn gemaakt door externe factoren als geluidsoverlast, zoals je kunt lezen in de projectdocumentatie.

Ontwerpteam
Daniël Ankoné, Tobias Bader, Jeroen Caderius van Veen, Joris Gesink, Marc Reniers en Machiel Spaan
Omschrijving
350 (sociale) huurwoningen
Locatie
Thomas à Kempisweg, Utrecht
Opdrachtgever
Portaal en Woonin
Functie
Wonen
Type
Nieuwbouw
Schaal
Bouwblok, Gebouw
Proces
Bouwgericht, Integraal
> Download de projectdocumentatie van ThaK