Kaap Hoorn, Grote Waal, Hoorn

Kaap Hoorn: een circulair gestapeld gebouw.  We ontwerpen twee woongebouwen in opdracht van Intermaris. Beide volledig in Dry-stack gebouwd. Het zijn de eerste gebouwen waarin deze techniek op zo’n grote schaal is toegepast.

De gebouwen hebben op de kop een hoogte van zeven bouwlagen. De naar achter springende tussenstukken hebben drie bouwlagen. De hoogteaccenten zijn op elke verdieping kleiner. De gevels bestaan uit horizontale en verticale metselverbanden. Deze versterken de getrapte vorm.

Opvallend zijn de hoeken van het gebouw. De hoeken zijn verbijzonderd door vertandingen in het metselwerk. Ook de daklijsten vallen op, dankzij het ‘geribbeld’ metselwerk. Door deze ontwerpkeuzes ontstaan schaduwlijnen, die het gebouwcontour accentueren.

We hebben gekozen voor een gele wasserstrich baksteen, met groenige en rode nuances (Wienerberger steenfabriek in Beerse, België). De bakstenen zijn gestapeld met een uniek circulair droogstapelsysteem; Dry-stack. Dat heeft een aantal voordelen. Vooropstaat dat je de bakstenen gemakkelijk kunt demonteren en ergens anders voor kunt gebruiken.

Ook metselen wordt veel eenvoudiger, dat kan door iedereen worden gedaan. Een oplossing voor het tekort aan metselaars. Samen met de leverancier en de aannemer zochten we de grenzen van het stapelsysteem op. We gebruiken niet alleen halfsteens liggend verband, maar ook wildverband, versprongen verband en zelfs rechtopstaande stenen tot verticaal verband stapelen. Ook de door ons ontworpen getande ‘Hoornse hoek’ is met Dry-stack te bouwen.

In de gevels zitten sculpturale elementen van kunstenaar Nynke Koster.  Deze verwijzen naar de historische band tussen Hoorn en Cape Horn, een van de eerste nederzettingen op Manhattan.

Het stedenbouwkundig plan is van Erik Wiersema. In totaal komen er vijf gebouwen aan de Siriusstraat, waarvan wij er twee ontwerpen (gebouw 1 en 3). De andere gebouwen zijn naar ontwerp van Heren5 architecten (gebouw 2 en 4) en FARO architecten (gebouw 5). Lees in de projectdocumentatie meer over het ontwerp voor dit circulair gestapeld gebouw.

 

Ontwerpteam
Tobias Bader, Joris Gesink, Wouter Kroeze, Brigitte Kwa, Marc Reniers, Machiel Spaan
Omschrijving
132 sociale huurwoningen
Locatie
Siriusstraat, Hoorn
Aannemer
Slokker Bouw
Opdrachtgever
Intermaris
Status
Opgeleverd in 2021
Fotografie
Luuk Kramer
Functie
Kunst, Wonen
Type
Nieuwbouw, Update
Schaal
Bouwblok, Buurt, Ensemble, Gebouw
Proces
Integraal
> Download de projectdocumentatie van Kaap Hoorn