Eekholt Plaza, Holland Park, Diemen

We hebben onderzoek gedaan naar de herbestemming van een kantoorpand en naar een nieuwbouwproject. Het is een stedenbouwkundige verkenning voor woningbouw, een hotel en ondersteunende voorzieningen. Het gaat om een kavel op een bedrijventerrein in Diemen Zuid, op de grens met Amsterdam Zuidoost en onderdeel van Holland Park.

Holland Park wordt een kleinstedelijk woongebied met moderne grachtenpanden, design appartementen, winkels en horeca. In totaal komt er plek voor zo’n 5.000 bewoners. Centraal in de wijk wordt een park aangelegd. In Holland Park zijn duurzame oplossingen toegepast, waarbij alles voldoet aan de nieuwste normen als het gaat om energiegebruik en belasting van het milieu.

Onze ontwerpen zijn voor de herbestemming van een bestaand kantoor uit 1978 en voor een nieuwbouwblok. Het programma daarvoor bevat zowel woningbouw als een hotel en ondersteunende voorzieningen en een gebouwde parkeervoorziening. Belangrijk uitgangspunt was om met het programma te werken aan het imago van de locatie. Dat vertalen we in een nieuw ensemble van gebouwen.

Het onderzoek, in de opdracht van Pluis Participatie Groep, bestaat uit een stedenbouwkundig verkenning, een massastudie en een programmatisch onderzoek. Door middel van maquettes, 3D-computermodellen en bouwblokplattegronden onderzoeken we de ontwikkelmogelijkheden van de locatie. De resultaten laten we zien via verschillende verkavelingsstudies met kengetallen en gevelconcepten.

Ook doen we een studie naar de inrichting van het verhoogde parkeerdek. Het parkeergedeelte moet een aantrekkelijk verblijfsgebied worden, met een levendige en groene uitstraling. In de schets is de relatie tussen de verschillende gevels en de inrichting van het verhoogde parkeerdek goed te zien. Je kan de schets ook in de projectdocumentatie bekijken.

In nauw overleg met de ontwikkelende partijen maken we keuzes voor het programma, zowel voor die van het kantoorpand als voor die van het nieuwbouwproject. De door ons aangedragen referenties helpen bij het kiezen van de juiste richting voor het project.

Ontwerpteam
Tobias Bader, Jeroen Caderius van Veen, Marc Reniers, Machiel Spaan
Omschrijving
Programmatisch en stedenbouwkundig onderzoek naar een hotel en woongebouwen
Locatie
Eekholt, Diemen
Opdrachtgever
Pluis Participatie Groep
Status
Programmatisch onderzoek 2011
Functie
Utilitair, Wonen
Type
Nieuwbouw
Schaal
Bouwblok
Proces
Onderzoekend
> Download de projectdocumentatie Eekholt Plaza, Diemen