Fase 1, New Brooklyn, Almere

Fase 1 van New Brooklyn is klaar! De nieuwe stadwijk krijgt steeds meer vorm nu de eerste 235 woningen er staan. We hebben, samen met INBO, het ontwerp gemaakt voor de bouwvelden A1, A3 en A5. In opdracht van Heijmans ontwikkeling en de Alliantie ontwikkeling.

New Brooklyn wordt een stedelijke buurt in het Europakwartier, Almere. De wijk heeft een stedenbouwkundig plan met verhoogde straten, geïnspireerd op de New Yorkse wijk Brooklyn. Er komt een mix aan woningen: sociale huur, markthuur en koop. De type woningen staan kris kras door elkaar, zodat je echt een menging krijgt.

Bij alle bouwvelden hebben we woningen met platte daken, dwarskappen en lessenaarsdaken ontworpen. We maken geen sterk verschillende ‘losse’ woningen, maar ontwerpen een samenhangend straatbeeld. “De wijk krijgt een groen hart in de vorm van kruisvormig plantsoen. Ook in de straten komt veel groen. Sommige straten liggen hoger zodat bomen daar goed groeien”, vertelt Marc Reniers.

Elk bouwveld heeft unieke combinatie van woningplattegronden. Bouwveld A1 bestaat uit eengezinswoningen: 15 markthuurwoningen, 28 koopwoningen en een aantal vrije kavels, die later gebouwd worden. We hebben de woningen veel verschillende beukmaten gegeven. Dat zorgt voor subtiele verschillen in de composities van de gevelopeningen.

Bouwveld A3 bevat eengezinswoningen, een klein deel markthuur, sociale huur appartementen en GrApps (grondgebonden tweelaagse woning met twee appartementen erboven). Door de diverse woningplattegronden en het variërende aantal verdiepingen per woning, kunnen hier huishoudens van verschillende samenstellingen wonen.

Het grootste bouwveld is A5, met 117 sociale huurwoningen en 15 vrije sector huurwoningen rondom een gemeenschappelijke binnentuin. We hebben hier twee straten met ‘GrApps’ ontworpen.

In totaal komen er in New Brooklyn ca.1400 woningen, grotendeels ontworpen door M3H en INBO. Het project wordt in fases opgeleverd door Heijmans Bouw en Nijhuis Bouw Apeldoorn. Fase 1 is in het najaar 2022 opgeleverd.

 

Ontwerpteam
Joris Gesink, Brigitte Kwa, Marc Reniers, Kiwa van Riel, Machiel Spaan, Menno Ubink, ism INBO
Omschrijving
521 sociale huurwoningen, 225 vrije sector huurwoningen en 149 koopwoningen
Locatie
New Brooklyn, Europakwartier, Almere
Aannemer
Heijmans Bouw, Nijhuis Bouw
Opdrachtgever
Heijmans Vastgoed, Syntrus/Achmea Vastgoed en de Alliantie Ontwikkeling
Status
Opgeleverd in 2022
Fotografie
M3H
Functie
Wonen
Type
Nieuwbouw
Schaal
Buurt, Ensemble, Gebouw
Proces
Bouwgericht
> Download de projectdocumentatie van New Brooklyn Fase 1