Het Boerenhof, de Krijgsman, Muiden

Het Boerenhof: een houten ensemble aan het IJmeer. Het terrein van de voormalige kruitfabriek KNSF in Muiden wordt getransformeerd tot een woongebied met 1300 woningen. In het landschappelijke plan van LA4sale zijn de bestaande watergangen en groenstructuur zo veel mogelijk gehandhaafd en gebruikt om het gebied onder te verdelen in deelgebieden met ieder een eigen karakter.

Op het voormalige kruitfabrieksterrein in Muiden wordt een bijzonder en uniek nieuw woongebied: de Krijgsman Muiden. De Krijgsman Muiden is omgeven door groen en water, zoals het IJmeer en het oude Kruitbos. De door werkzaamheden aangetaste natuur wordt herplant en hersteld. We hebben het Boerenhof zo ontworpen dat het goed past in de omgeving aan het IJmeer en de dijk. Oorspronkelijk bestond het uit vier gebouwen rondom een half omsloten hof. Alleen het hoofdgebouw, met in totaal 16 luxe appartementen, wordt gerealiseerd. De parkeergarage is overdekt door het oplopende landschap waardoor het gebouw volledig op het maaiveld staat. Het dek van de garage krijgt een groene inrichting.

Het gebouw bestaat uit vier aaneengeschakelde bouwdelen. Door de verspringingen in het volume, het afschuinen van hoeken en de schuine kappen voegt het forse gebouw zich op een natuurlijke manier in het landschap en toont het zich bescheiden vanaf de dijk. De gevels bestaan uit thermisch verduurzaamd gebeitst hout. De smalle ramen en grote puien verspringen over de gevel net als de balkons en erkers. Daardoor is niet direct afleesbaar wat een woning is. De roestkleurige balkonhekken krijgen een perforatiepatroon van golven in het zand.

Ontwerpteam
Tobias Bader, Jeroen Caderius van Veen, Marjan van Herpen, Brigitte Kwa, Wouter Kroeze, Marc Reniers, Kiwa van Riel, Quita Schabracq, Machiel Spaan, Menno Ubink
Omschrijving
16 vrije sectorwoningen, 32 parkeerplaatsen in een parkeergarage
Locatie
Krijgsmanterrein in Muiden
Aannemer
Ufkes Apeldoorn
Opdrachtgever
KNSF Krijgsman Muiden
Status
In aanbouw
Functie
Wonen
Type
Nieuwbouw, Transformatie
Schaal
Buurt, Gebouw
Proces
Integraal