M3H Architecten Zeewegterrein IJmuiden Woningbouw Baksteen Tobias Bader, Marc Reniers, Machiel Spaan, Michel Woud

Autovrije woonbuurt, Zeewegterrein, IJmuiden

Een ontwerp voor een autovrije groene woonbuurt op Zeewegterrein in IJmuiden. Parkeren doen bewoners onder de achtertuin…

We maken een ontwerp voor 91 woningen op het terrein van het voormalige Kennemer-ziekenhuis in IJmuiden. Het bestaande park wordt gehandhaafd en uitgebreid. Naast een nieuw woon-zorgcomplex, komen hier ook eengezinswoningen.

In ons ontwerp, voor een deel van de woningen, sluiten we aan op het nieuwe zorgcentrum en op de bestaande bouw. De huizen oriënteren we op nieuwe, autovrije hoven. Deze intieme, openbare hoven hebben een groen karakter. In het ontwerp voor de autovrije groene woonbuurt, parkeren bewoners onder de achtertuin of op het binnenterrein van het gesloten bouwblok. Via een stalling onder opgetilde achtertuinen of via carports grenzend aan de achtertuin.

Er zijn verschillende woningtypen. Elk type kan je naar keuze uitbreiden met dakkapellen, erkers en balkons. De woningen zijn ontworpen als samenhangende bakstenen bouwblokken met een zekere monumentaliteit. De hoogtesprongen en open hoeken geven de blokken een sculpturale uitstraling. Elke woning heeft houten puien en latten. Daardoor zijn de woningen los van elkaar te herkennen. Het metselwerk en de houten vullingen passen bij elkaar door het gekozen kleurenpalet. Zo ontstaat er individuele variatie binnen het geheel. Met de geaccentueerde margestrook nodigen we de bewoners uit om buiten te bewegen.

zeewegterrein-web-2

zeewegterrein-web-3

zeewegterrein-web-4

zeewegterrein-web-5zeewegterrein-web-6

Ontwerpteam
Tobias Bader, Marc Reniers, Machiel Spaan, Michel Woud
Omschrijving
Stedenbouwkundig en architectonisch ontwerp 82 eensgezinswoningen (vrije sector); 9 eensgezinswoningen (sociale huur)
Locatie
Zeewegterrein, IJmuiden
Aannemer
Trebbe Bouw West bv
Opdrachtgever
Synchroon (voorheen Hopman Interheem groep)
Status
Opgeleverd in 2010
Functie
Wonen
Type
Nieuwbouw, Transformatie
Schaal
Buurt, Ensemble
Proces
Bouwgericht
> Download de projectdocumentatie Zeewegterrein, IJmuiden > Lees meer in Cahier 03, Buurten maken