Muur en bruggen, Landgoed Wickevoort, Haarlemmermeer

Bakstenen voor bijen, egelpoortjes en plantvriendelijke mortel: de muur en bruggen op Landgoed Wickevoort zijn natuurvriendelijk ontworpen.

Het Landgoed Wickevoort wordt ontwikkeld tot nieuwe, groene woonwijk. We ontwerpen hier in totaal drie beeldbepalende gebouwen en de muur van het landgoed met toegangspoort en twee bruggen. Wickevoort is ontstaan naar een stedenbouwkundig plan van Venhoeven CS in samenwerking met Landlab.

De poortgebouwen en muur verduidelijken dat we een bijzonder gebied betreden. In totaal zijn er drie poorten in de muur. Deze geven toegang tot het landgoed voor auto’s, fietsers en voetgangers. In de muur is een pakkethuisje geïntegreerd, waar de poststukken voor de hele wijk worden afgeleverd. Het is een veelzijdige muur die organisch lijkt te zijn gegroeid in de tijd. De muur laat direct bij binnenkomst zien dat natuurinclusief bouwen belangrijk is voor het landgoed.

Op allerlei manieren is er ruimte gemaakt voor de natuur om bezit te nemen van de muur en de bebouwing. De speciale mortel maakt het mogelijk voor muurplanten om zich te nestelen. Voor dieren zijn er de bee-bricks met voorgeboorde gaten en vlindervoegen toegepast. Ook zijn er egelpoorten, waardoor de tuinen ook voor egels toegankelijk zijn.

De twee bruggen over de watergang evenals de kades zijn, in samenwerking met Landlab, ontworpen in dezelfde baksteen als beide poortgebouwen en de muur. De massieve landhoofden hebben een bijzonder metselwerk verband van verticaal gemetselde klamp stenen. De leuningen zijn van onbehandelde vierkante palen van zilvergrijs vergrijzend Accoya hout in hetzelfde ritme als het metselwerk.

Ontwerpteam
Tobias Bader, Joris Gesink, Brigitte Kwa, Sebastiaan van Heusden, Marc Reniers, Machiel Spaan
Omschrijving
Muur en bruggen op Landgoed Wickevoort
Locatie
Landgoed Wickevoort Hoofddorp
Aannemer
Bam, KBK bouw
Opdrachtgever
AM ontwikkeling
Status
In aanbouw
Functie
Publiek
Type
Nieuwbouw
Schaal
Ensemble, Gebouw
Proces
Integraal