Heesterveld 1:500, Amsterdam

heesterveld-web-1

Voor het duidelijk begrensde en samenhangende gebied tussen de Karspeldreef , het Bijlmerpark, de A9/Gaasperdammerweg en de spoor/metrodijk heeft M3H een ontwikkelingsvisie gemaakt. Er zijn twee zones te onderscheiden: De relatief smalle strook tussen Karspeldreef en Bullewijkpad is een zone met gemengde, bijzondere functies: kleinschalige bedrijvigheid, parkeergarages, kinderopvang en scholen. In deze zone wordt op de kop, bij het metrostation, een nieuw ‘multifunctie’-gebouw voorgesteld dat nog meer activiteit brengt aan de langzaamverkeersroute van het Bijlmerpark naar het metrostation.

Het gebied tussen het Bullewijkpad en de A9, van de spoor/metrodijk tot het Bijlmerpark wordt getransformeerd tot een ‘water-woon-wijk’. Het bestaande water en groen wordt omgevormd en uitgebreid tot een ‘eilandenrijk’ waarop laagbouw eengezinswoningen staan dat naadloos aansluit op het nieuwe Bijlmerpark. Binnen de ‘lappendeken’ van de Bijlmer ontstaat op deze wijze een onderscheidend deelgebied met een woonomgeving met een duurzame hoge kwaliteit en een concurrerend woningaanbod.

 

heesterveld-web-2

heesterveld-web-3

heesterveld-web-4

heesterveld-web-5

 

Ontwerpteam
Tobias Bader, Marc Reniers, Michel Woud, i.s.m.Saline Verhoeven (landschaparchitect)
Omschrijving
Ontwikkelingvisie Heesterveld voor 38 rijwoningen (sociale huur), 20 twee-onder-een-kapwoningen (middeldure koop), 25 vrijstaande woningen (vrije sector)
Locatie
Heesterveld, Amsterdam
Opdrachtgever
Prijsvraag Ymere/NAi
Status
2e prijs NAI-Ymere 1:500 prijsvraag 2007
Functie
Werken, Wonen
Type
Transformatie
Schaal
Buurt, Gebouw
Proces
Initiërend, Onderzoekend
> Download de projectdocumentatie Heesterveld 1:500, Amsterdam > Lees meer in Cahier 03, Buurten maken