Poortgebouw Zuid, Landgoed Wickevoort, Haarlemmermeer

Het Zuidelijke Poortgebouw is het hoofdgebouw van Wickevoort. Landgoed Wickevoort wordt ontwikkeld tot nieuwe, groene woonwijk. We ontwerpen hier in totaal drie beeldbepalende gebouwen en de muur van het landgoed met toegangspoort en twee bruggen. Wickevoort is ontstaan naar een stedenbouwkundig plan van Venhoeven CS in samenwerking met Landlab.

Het Noordelijke en het Zuidelijke Poortgebouw staan aan weerszijden van de muur met de hoofdentree van het landgoed. Het metselwerk van de poortgebouwen en de muur is opgetrokken uit dezelfde baksteen. Door de verschillende metselwerkverbanden, baksteenformaten en voegwerk ontstaat een subtiele variatie, met rijkheid in detail.

Het Zuidelijke Poortgebouw is het hoofdgebouw van Wickevoort. Het ligt iets achter de muur aan het water. Het is een stevig bakstenen gebouw van vier bouwlagen met groene binnenhof dat een sculpturale uitstraling heeft door de versprongen ramen op de hoeken en de uitkragende balkons. Het bevat 34 koop appartementen waaronder twee penthouses. De auto’s worden geparkeerd in een op maaiveld gelegen garage. De woningen liggen als een krans eromheen. Op de garage is de groene binnenhof gelegen.

Via de dubbel hoge entreehal kom je binnen en loop je via de, als groen bos ontworpen, binnenhof naar je woning. De binnenhof ligt op de eerste verdieping bovenop de garage. Vanuit een belvedère heb je prachtig uitzicht over het water.

De woningen op de begane grond aan de Spieringwegzijde hebben een gemeenschappelijke tuin achter de muur van het landgoed. De inrichting van de hof maakt integraal onderdeel uit van de architectuur en is ontworpen door Landlab. Doordat de auto’s in de garage zijn geparkeerd ligt het Zuidelijke Poortgebouw net als het Noordelijke poortgebouw aan alle zijden in het groene autovrije landschap.

In het metselwerk van de beide poortgebouwen zijn allerlei nestelvoorzieningen opgenomen voor vleermuizen, zwaluwen. Er zijn vlindervoegen toegepast in het metselwerk van de begane grond.

Ontwerpteam
Tobias Bader, Joris Gesink, Brigitte Kwa, Sebastiaan van Heusden, Wouter Kroeze, Marc Reniers, Quita Schabracq, Machiel Spaan
Omschrijving
34 vrije sectorwoningen, parkeerplaatsen in een parkeergarage
Locatie
Landgoed Wickevoort Hoofddorp
Aannemer
KBK bouw
Opdrachtgever
AM ontwikkeling
Status
In aanbouw
Functie
Wonen
Type
Nieuwbouw
Schaal
Ensemble, Gebouw
Proces
Integraal