NAC, Oostvaardersplassen

We ontwerpen een nieuw natuuractiviteitencentrum (NAC) voor de Oostvaardersplassen, als onderdeel van een prijsvraag. Het ontwerp is een afspiegeling van alle componenten uit het unieke natuurgebied.

Het centrum vormt het startpunt om de omringende wildernis te ontdekken. Kleine en grote routes doorkruisen ondiepe watervlaktes, rietmoerassen en woeste bossen. Het NAC is als het ware een kijkdoos. Vanuit het gebouw ervaar je alle ‘Oostvaarders’ kwaliteiten. Water en riet vanuit het restaurant; bos vanuit de studieruimten; geborgenheid vanuit de vogelaarslounge; een weids uitzicht vanaf de steiger en vanuit de exporuimte.

Het centrum staat symbool voor het nieuwe Staatsbosbeheer. Het multifunctionele gebouw biedt ruimte en gastvrijheid aan alle doelgroepen: scholieren, gezinnen, wetenschappers en vogelaars. Het gebouw is een dynamisch informatie-, studie- en activiteitencentrum.

Een langgerekt, op de zon georiënteerd terras geeft de bezoekers een magnifiek uitzicht op het water. In het speelbos ten zuiden van het Natuuractiviteitencentrum bouwen kinderen hutten en vlotten. Op de strandjes aan de waterkant worden fikkies gestookt. In een aantal losstaande ‘ecolodges’ tussen het parkeerveld en het spoor kan worden overnacht. De lodges zijn te voet te bereiken.

nac-oostvaardersplassen-web-6

nac-oostvaardersplassen-web-3 nac-oostvaardersplassen-web-4 nac-oostvaardersplassen-web-5

Ontwerpteam
Jeroen Caderius van Veen, Machiel Spaan, Koosjan van der Velden, i.s.m. Veenenbos en Bosch Landschapsarchitecten,
Omschrijving
Prijsvraag voor een bezoekerscentum
Locatie
Oostvaardersplassen
Opdrachtgever
Staatsbosbeheer
Status
Inzending prijsvraag 2009
Functie
Publiek
Type
Nieuwbouw
Schaal
Gebouw
Proces
Initiërend
> Download de projectdocumentatie NAC, Oostvaardersplassen