De Orangerie, Landgoed Wickevoort, Haarlemmermeer

De Orangerie: een nieuw woongebouw in het groen op Landgoed Wickevoort. Op het landgoed ontwerpen we in totaal drie beeldbepalende gebouwen en de muur van het landgoed met toegangspoort. Wickevoort wordt ontwikkeld tot nieuwe, groene woonwijk. De Orangerie is een van de bijzondere gebouwen (op het landgoed) en heeft een speciale plek in de compositie van het landgoed.

Het is een luchtig en open woongebouw van glas en staal. In totaal komen er 27 appartementen. De lichte woningen kijken uit over het landgoed en de grote buitenruimtes nodigen de bewoners om het groen te laten bloeien. De horizontale stalen UNP liggers omkaderen zowel het gebouw als de balkons en de binnentuin.

De Orangerie wordt een nieuw woongebouw in het groen, met een hof op de ondergrondse parkeergarage. De sfeer van de groene binnentuin is geïnspireerd op een oranjerie waarbij de planten in de zomer buiten staan en in de winter binnen. De tuin is ontworpen door Landlab met beplanting die subtropisch aan doet met speciale tegelvloer en kleurrijk meubilair.

De woningen worden ontsloten via galerijen aan de groene binnenhof. Je komt de hof binnen via de voordeur in een brede glazen hal. De route naar de woningen slingert via trappen en galerijen door de hof en biedt verschillende perspectieven op het groen. De hof heeft een semi besloten karakter en is aan zijde open en biedt uitzicht op de boomgaard aan de westzijde. Doordat de auto’s ondergronds worden geparkeerd is de omgeving autovrij en groen. Op de hoeken van het gebouw is vogelvriendelijk glas toegepast met een patroon van strepen waardoor vogels niet tegen het glas aan vliegen.

Het stedenbouwkundige plan voor Wickevoort is ontworpen door Venhoeven CS in samenwerking met Landlab.

Ontwerpteam
Tobias Bader, Joris Gesink, Brigitte Kwa, Sebastiaan van Heusden, Wouter Kroeze, Marc Reniers, Quita Schabracq, Machiel Spaan
Omschrijving
27 vrije sectorwoningen, 27 parkeerplaatsen in een parkeergarage
Locatie
Landgoed Wickevoort Hoofddorp
Aannemer
BAM
Opdrachtgever
AM ontwikkeling
Status
In aanbouw
Functie
Wonen
Type
Nieuwbouw
Schaal
Bouwblok, Buurt, Ensemble, Gebouw
Proces
Integraal