M3H Architecten Ophaalbrug over de Oude Rijn Katwijk Tobias Bader, Marc Reniers, Machiel Spaan

Ophaalbrug over de Oude Rijn, Katwijk

Ons ontwerp voor een nieuwe brug in Katwijk. De nieuwe ophaalbrug over de Oude Rijn verbindt de nieuwe woonwijken ’t Duyfrak (Katwijk) en Nieuw-Rhijnzicht (Oegstgeest).

Beide uitbreidingswijken worden aan de noordzijde begrensd door een parkgebied. Aan de noordzijde van de woonwijken is een doorlopende fietsroute gepland, op de grens van woonwijk en park. Ter plaatse van de brug over de Oude Rijn maakt deze route een lichte knik. Door het uiteentrekken van het wandelpad en het fietspad ontstaat ruimte voor een ophaalbrug met een enkele hameitoren die in het midden, tussen de twee routes staat. De solitaire hameitoren is een helder en krachtig icoon.

Het verschil in snelheid en beleving tussen fietsers en voetgangers is aanleiding geweest om de routes uiteen te trekken en hun eigen verloop te geven. Daardoor is de nieuwe brug in Katwijk op een natuurlijke manier verankerd in de omgeving en ontstaan er verschillende interessante en verrassende belevingen en uitzichten.

De wandelaar beweegt zich langzamer, heeft meer tijd om naar het landschap te kijken en kan ‘de hoek om’ en ‘de trap op’. De knik in de fietsroute is afgerond waardoor de fietser ongestoord zijn route kan vervolgen. Er zijn een aantal zitelementen in de borstwering van de brug opgenomen waarop je kan wachten als de brug is geopend, vanaf deze plekken is er een fraai uitzicht op de passerende boten en op de naast gelegen parken.

brug-katwijk-web-2 brug-katwijk-web-3 brug-katwijk-web-4brug-katwijk-web-6

Ontwerpteam
Tobias Bader, Marc Reniers, Machiel Spaan
Omschrijving
Ophaalbrug over de Oude Rijn
Locatie
‘t Duyfrak (Katwijk)
Opdrachtgever
Gemeente Katwijk
Status
Besloten prijsvraag 2011
Functie
Utilitair
Type
Nieuwbouw
Schaal
Gebouw
Proces
Onderzoekend
> Download de projectdocumentatie Ophaalbrug over de Oude Rijn