Uitbreidingen huizen

We hebben diverse uitbreidingen van woningen begeleid en gerealiseerd van particuliere opdrachtgevers. Daarbij zijn er twee belangrijke vertrekpunten. Enerzijds zijn er de behoeften en wensen van de opdrachtgever. Anderzijds zijn er de ruimtelijke randvoorwaarden van het bestaande gebouw.

Uit de behoeften van de opdrachtgever halen we de essentiële woonwensen. Deze vertalen we naar een goed ruimtelijk programma. Hierbij is het van belang ook rekening te houden met toekomstige woonwensen. Ontwerpkeuzes koppelen we steeds terug aan de opdrachtgever.

Bij het aanpassen van een bestaande woning ligt de nadruk op het optimaal benutten van de content. Daarmee bedoelen we de ruimere context van de situatie en de omgeving. Zoals de bezonning, het uitzicht, het contact met de straat, de buitenruimtes. Maar ook de context van de bestaande ruimtelijke, architectonische en bouwkundige kwaliteiten – zoals de sfeer en de materialisatie. We herhalen de bestaande kwaliteiten niet, maar vertalen ze op een eigentijdse manier.

Door deze manier van werken ontstaat een op maat gemaakte woning die als een maakpak past bij de opdrachtgever en die recht doet aan het bestaande gebouw en de context.

uitbreidingen-woonhuizen-web-tull-1

uitbreidingen-woonhuizen-web-schelling-2
Uitbreiding dijkwoning, Schellingwouderdijk, Amsterdam. De op het niveau van de dijk gelegen woonkamer is uitgebreid en op het niveau van de tuin is een tuinkamer toegevoegd. De uitbouw is gemaakt van onbehandeld fsc gekeurd amarelo sapupira hout.
uitbreidingen-woonhuizen-web-gelder-2
Uitbreiding en verbouwing van (woon-)boerderij, Geldermalsen. Het bestaande voorhuis is gesloopt en vervangen door een compact ‘winterhuis’ met een kleine keuken, woonkamer en slaapkamer. De stallen zijn verbouwd tot atelier en ‘zomerhuis’. Het nieuwe voorhuis en de verbouwde deel zijn gekoppeld met een glazen serre. De twee nieuwe stukken hebben dezelfde typische doorsnede als de deel maar zijn op een eigen wijze gematerialiseerd in glas en koper.
uitbreidingen-woonhuizen-web-gelder-3
Uitbreiding en verbouwing van (woon-)boerderij, Geldermalsen
UITBREIDINGEN-WOONHUIZEN-WEB-DURGER-1
Uitbreiding dijkhuisje, Durgerdam. Het bestaande schuurtje met plat dak wordt vervangen door een een klein broertje van het bestaande huisje met daarin een uitbreiding van de woonkamer. Het kleine huisje is een abstracte versie van het bestaande huis en wordt gemaakt van dezelfde planken maar dan antraciet gekleurd. Als raam is een van de horizontale planken vervangen door een glasstrook waardoor je zittend over de dijk en het IJsselmeer kunt uitkijken.
uitbreidingen-woonhuizen-web-racinelaan-1
Uitbreiding jaren vijftig woonhuis, Racinelaan, Utrecht. De leefruimte wordt vergroot door toevoeging van een glazen eetkamer aan de tuin. De hoekwoning uit de vijftiger jaren heeft een tuin die rondom het huis loopt die het mogelijk maakt om veel glas toe te passen. De bestaande achtergevel is als het ware losgesneden en met zijn oude indeling en materialisering drie meter naar achteren verplaatst waardoor de leefruimte wordt vergroot.
uitbreidingen-woonhuizen-web-goethelaan-1
Uitbreiding jaren dertig woonhuis, Goethelaan, Utrecht. De uitbouw van de woonkamer aan de achterzijde is 60 cm lager gebouwd dan het bestaande huis. Daardoor kan daglicht door een glasstrook diep in de woonkamer vallen. De uitbreiding is een nieuwe eetplek aan de tuin. De nieuwe achtergevel bestaat volledig uit openslaande tuindeuren.

 

Ontwerpteam
Tobias Bader, Jeroen Caderius van Veen, Angie Ertel, Wouter Kroeze, Marc Reniers, Machiel Spaan, Koosjan van der Velden
Omschrijving
Diverse uitbreidingen aan bestaande woonhuizen
Opdrachtgever
Diverse particuliere opdrachtgevers
Functie
Wonen
Type
Nieuwbouw, Renovatie
Schaal
Gebouw, Interieur
Proces
Integraal
> Download de projectdocumentatie Uitbreidingen woonhuizen