Wonen op de Beverdam, Hoevelaken

Wonen op de Beverdam: we ontwerpen 36 nieuwe sociale huurwoningen in Hoevelaken, in opdracht van de Alliantie. Het wordt een drielaags appartementencomplex met grondontsloten appartementen op de begane grond en galerij-ontsloten appartementen op de verdiepingen.

Naar aanleiding van een eigen onderzoek, besloot de Alliantie de bestaande woningen te vervangen voor nieuwbouw. De twintig bestaande eengezinswoningen maken plaats voor een appartementencomplex van drie verdiepingen. Bewoners zijn blij met het nieuwe plan, zij worden ook betrokken in het maken van de nieuwe woonwijk.

We hebben ons laten inspireren door de bestaande bouw en zorgen ervoor dat ons ontwerp goed aansluit bij de omgeving. Net als de no-nonsense bouw uit jaren ’60 in de omgeving, heeft ons ontwerp een heldere opzet. Ook de kleur sluit aan bij gebouwen uit de omgeving. De gevels krijgen een rustige en helder opbouw van horizontale metselwerk banden met daartussen kozijnen en metselwerk penanten. Galerijen, balkons en vluchttrappen zijn geïntegreerd in het gebouw en daardoor onderdeel van de architectuur. Het metselwerk geeft het gebouw karakter.

In dat metselwerk hebben we subtiele verbijzonderingen gemaakt. Deze zijn in de vorm van ‘Braziliaans metselwerk’,  ter plaatse van de hoofdentree bij de collectieve fietsenberging en vluchttrap.Er ontstaat een rustig beeld van een nieuw gebouw dat een hedendaagse interpretatie is van de bestaande context.

De woningplattegronden bestaan uit een mix van tweekamerappartementen van ca. 49 m2 en driekamerappartementen van ca. 63 m2 tot 70 m2. Op de kop van het gebouw komen zes bijzondere woningen. Deze worden ontsloten via de hoofdentree en kijken uit op het park. Wonen op de Beverdam in Hoevelaken wordt duurzaam en energiezuinig. Alle woningen worden daarom gasloos opgeleverd.

 

Ontwerpteam
Jeroen Caderius van Veen, Art Kallen, Marc Reniers en Machiel Spaan
Omschrijving
Appartementencomplex met 36 woningen en 24 parkeerplaatsen
Locatie
Hoevelaken, Nijkerk
Opdrachtgever
de Alliantie Ontwikkeling
Status
Vergunningsfase
Functie
Wonen
Type
Nieuwbouw
Schaal
Bouwblok, Buurt, Gebouw
Proces
Bouwgericht
> Download de projectdocumentatie van Beverdam Hoevelaken