Kaap Hoorn in Volkskrant

Op 30 september stond ons project Kaap Hoorn in de Volkskrant, in een artikel over de toekomst van stenen gevels. Het project werd genoemd als één van de vier innovatieve voorbeelden.

We hebben in opdracht van Intermaris twee gebouwen ontworpen en volledig in Dry-stack gebouwd. Het zijn de eerste gebouwen waarin deze techniek op zo’n grote schaal is toegepast. Kaap Hoorn maakt gebruik van zogeheten droog gestapelde bakstenen, een circulaire en duurzame bouwmethode die zowel tijd als kosten bespaart.

Samenwerking en sociale impact

We begonnen met een ontwerp van traditionele stenen. Maar dat paste niet in het budget. Toen zijn we naar innovatieve manieren gaan kijken. Met deze techniek van Drystack kan het werk twee keer zo snel gerealiseerd worden. Onze opdrachtgever vond het interessant om deze techniek eens te proberen. Het was voor iedereen iets nieuws om te doen. Samen met Syrische statushouders zijn ze de 380.000 stenen gestapeld.

Snel en duurzaam

In plaats van traditioneel metselen, worden de stenen bij Kaap Hoorn droog gestapeld. Dit betekent dat ze zonder cement op elkaar worden geplaatst. Hierdoor kunnen gevels twee keer zo snel worden gebouwd en is een metselaar niet nodig. Iedereen kan stapelen. Dit maakt het project goedkoper en sneller dan traditionele bouwmethoden.

Als het gebouw in de toekomst niet meer voldoet, kunnen de stenen eenvoudig worden verwijderd en opnieuw gebruikt. Dit sluit mooi aan bij een circulaire economie en maakt Kaap Hoorn een duurzaam voorbeeld voor de woningbouw.

Een blik op de toekomst

Kaap Hoorn is een voorbeeld van hoe innovatieve bouwmethoden kunnen bijdragen aan de oplossing voor de woningnood in Nederland. Er moeten de komende jaren een miljoen woningen worden gebouwd, en daarbij blijft metselwerk een favoriet. Maar met technieken zoals Dry-stack, waarbij bakstenen niet traditioneel gemetseld worden, kunnen we efficiënter, goedkoper en duurzamer bouwen.

In de Volkskrant werden naast Kaap Hoorn ook andere veelbelovende technieken besproken, zoals waste bricks en 3D-geprinte keramiek. Met zulke innovaties kunnen we voldoen aan de vraag naar woningen, terwijl we rekening houden met de impact op het milieu.

Lees hier het artikel in de Volkskrant!