Hof van Leeuwesteyn, Leidsche Rijn, Utrecht

Hof van Leeuwesteyn is ons eerste nieuwbouwproject in Leidsche Rijn Utrecht. Er komen 94 appartementen voor senioren en 17 eengezinswoningen, gelegen om een groen hart. Het woonzorgcomplex is ontworpen als een ensemble met een variatie van gevelaanzichten. Je komt via de poorten en tuinen bij je woning. In een levendige stad geeft dit bewoners een intiem community gevoel.

We ontwerpen dit woonzorgcomplex, in opdracht van Woonin en Nijhuis Apeldoorn en in samenwerking met zorginstelling AxionContinu. De binnentuin is naar ontwerp van MORE landscape. Er zijn drie verschillende bewonersgroepen waarvoor we ontwerpen; ouderen met een zorgvraag, fitte senioren en gezinnen. We passen de woningplattegronden aan op de doelgroepen. Zo zijn er in de tweekamerwoningen schuifdeuren toegepast voor de badkamer en de slaapkamer in de hal. Daarmee maken we de woning gebruiksvriendelijker voor bewoner én zorgverlener.

Voor AxionContinu waren er meer punten uit het ontwerp waar ze blij mee waren. “We vonden het belangrijk dat er esthetische markers waren voor mensen waarvan het geheugen misschien wat slechter is of achteruit gaat. Denk bijvoorbeeld aan het oranje hekwerk. Dat springt er voor mensen echt uit en het is goed te herkennen wanneer je niet meer goed kan bedenken hoe je woning eruit ziet.”

Het gebouw bestaat uit drie bouwlagen, maar heeft aan de west- en oostzijde een hoogteaccent van vier en vijf lagen. De gevel is qua ontwerp opgedeeld in verticale stroken. Dat verschil is goed te zien door de verschillende soorten kleuren bakstenen. In de gevel vind je ook nestkasten voor vleermuizen en vogels.

De binnenzijde van het complex heeft een hele andere uitstraling; de terracottakleurige gevels geven samen met het overdadige groen van de tuin een frisse en kleurrijke atmosfeer. Op de begane grond is er ook plek voor een gedeelde woonkamer. Dat wordt een plek waar bewoners elkaar ontmoeten en waar ruimte is voor zorg. De woonkamers zijn via de gedeelde binnentuin toegankelijk.

De binnentuin is toegankelijk voor alle bewoners. In de tuin zijn verschillende plekken ontworpen voor het samenzijn. Zo komt er een tuinkas en komen er elementen, die door kinderen gebruikt worden om te spelen en door ouderen om fysieke oefeningen te doen.

De bouw start februari 2023. Wandel alvast door de binnentuin met deze tool van Woonin/eigenwijsinpixels!

Ontwerpteam
Jeroen Caderius van Veen, Marc Reniers, Machiel Spaan en Menno Ubink
Omschrijving
17 eengezinswoningen, 94 twee- en driekamerappartementen, een gemeenschappelijke woonkamer en een parkeergarage
Locatie
Eerste Muntmeesterlaan 2-317, Utrecht
Aannemer
Nijhuis Apeldoorn
Opdrachtgever
Nijhuis Bouw en Woonin
Status
In aanbouw
Functie
Wonen, Zorg
Type
Nieuwbouw
Schaal
Bouwblok, Ensemble
Proces
Bouwgericht
> Download de projectdocumentatie van Hof van Leeuwesteyn