Materialen oogsten

Deze keer in onze rubriek Duurzaam Detail: materialen oogsten in Rotterdam. Samen met de circulaire sloper Van Liempd kijken we naar de mogelijkheden voor het hergebruiken van materialen uit gebouwen die gesloopt worden. Van bakstenen tot houten trapleuningen en van hekwerken tot vloerbalken. Er wordt van alles verzameld.

In het Oude Noorden van Rotterdam hebben we voor Woonstad een ontwerp gemaakt voor een nieuw woongebouw met 52 woningen. Het gebouw vervangt bestaande woongebouwen en bedrijfsruimtes, die vanwege hun slechte staat gesloopt worden. We willen zoveel mogelijk materialen gebruiken voor de nieuwbouw. Hardstenen trappen worden keerwanden in de gezamenlijke binnentuin. Van oude bakstenen wordt het cement afgebikt, zodat we daarmee in de nieuwe gevel kunnen metselen. En hardhouten trapleuningen krijgen een nieuw leven in de toekomstige trappenhuizen.

Het meest lucratieve hergebruik is het tot planken verzagen van de oude vloerbalken. De planken worden gemodificeerd en worden dan in de achtergevel als gevelbekleding geplaatst. Samen met Woonstad kijken we hoe we het hergebruik ook beheer- en gebruiksvriendelijk kunnen maken.

Het oogsten van materialen die vrijkomen bij sloop verlaagt de CO2 voetprint van het nieuwe gebouw. Dat is een noodzakelijke stap die we alleen samen kunnen zetten. Door te ‘oefenen’ met deze eerste toepassingsmogelijkheden leren we over de uitvoerbaarheid. We ontwikkelen een nieuw ambacht dat hergebruik omarmt. Hiermee maken we stap voor stap grootschaligere toepassingen denkbaar.

Later meer over ons ontwerp voor deze woningen.