Facelift publieke ruimte

Het Duurzaam Detail van deze maand is eigenlijk geen detail, maar gaat om de herontwikkeling van een heel centrum! We vertellen je meer over het onderzoek voor een facelift van de publieke ruimte in Reigersbos, een centrum in Amsterdam Zuidoost. In het bijzonder zoomen we in op het nieuwe stationsplein, een detail uit ons voorstel.

Het centrum van Reigersbos heeft geen goede reputatie. Op dit moment worden de aanwezige wandel- en fietsroutes als onveilig ervaren. Ook de gesloten achterkant van het bestaande winkelcentrum zorgt voor een onveilig gevoel. Er is op veel openbare plekken nu geen sociale controle.

Hoe maak je een wijk weer aantrekkelijk en toekomstbestendig? Samen met Hosper hebben we voor de gemeente Amsterdam studies gedaan om het gebied te verbeteren. De buurt krijgt een nieuwe impuls. Ter plaatse van het winkelcentrum maken we een nieuw stationsplein met de metro-uitgang en nieuwe winkels en horeca.

Het plein wordt het nieuwe hart van de wijk en krijgt een levendige invulling met fonteintjes, bomen en bankjes. Plekken die nu sociaal onveilig voelen, transformeren we naar ontmoetingsplekken. Op het beeld zie je een schets van het nieuwe centrumplein. Daarvoor wordt het noordelijke van de twee bestaande kantoorgebouwen gesloopt. 

Verder in ons plan maken we op meerdere plekken in het centrum nieuwe pleinen, bijvoorbeeld bij het bestaande winkelcentrum. In ons voorstel staat ook nieuwbouw gepland, er komen zo’n 700 nieuwe woningen bij. In de nieuwe bebouwing komen de winkels op de begane grond en de woningen erboven.

Reigersbos is een van de 32 ontwikkelbuurten in Amsterdam. Wat gaat er de komende jaren veranderen? Eerder ging Pakhuis de Zwijger met direct betrokkenen, waaronder M3H, in gesprek over de facelift van Reigersbos. Onze voorstellen zijn door de gemeente verwerkt in een stedebouwkundig plan. De eerste werkzaamheden voor de herontwikkeling starten naar verwachting in 2024.