De sportieve tuin van Lariks

Recent opgeleverd en gelijk een plek in onze rubriek Duurzaam Detail: het collectieve woongebouw Lariks. Duurzaamheid gaat wat ons betreft ook om het gezonder maken van de leefomgeving. In je ontwerp kun je aanleidingen in het gebouw maken om dat te stimuleren, ook bekend als nudging. Zoals we bijvoorbeeld in de tuin van Lariks hebben gedaan.

De 102 friends woningen liggen aan een gedeelde binnentuin. Deze binnentuin is de centrale ontmoetingsplek voor de jonge bewoners met veel groen en plekken voor verschillend gebruik. Zo zijn er in de tuin van Lariks ook sportattributen geplaatst en er zijn allerlei zitplekken waar bewoners kunnen samenkomen. Door het gratis aanbieden van sportfaciliteiten worden de jonge bewoners verleid om meer te bewegen.

De twee ruimtelijke buitentrappen in de hoeken van het gebouw geven meerdere routes naar de tuin. Doordat de binnentuin één verdieping opgetild is, met daaronder de parkeergarage, vangt de tuin meer zon. Daardoor is hier sporten of verblijven een stuk aangenamer voor de bewoners. De gevels rondom de tuin, aan de binnenzijde van het bouwblok zijn licht van kleur. Het beige-grijze genuanceerde metselwerk en de ‘white-wash’ houten gevelbekleding zorgen samen met de balkons en pergola’s voor een informele sfeer.

Fotograaf: Rufus de Vries