Parkeren onder de achtertuin

Parkeren onder je tuin: in het Duurzaam Detail van deze maand vertellen we meer over ons ontwerp voor de autovrije woonbuurt in IJmuiden. Het idee was om een woonbuurt te maken waar kinderen op straten kunnen spelen en waar geen auto’s rijden.

We hebben daarom een ontwerp gemaakt waarbij de auto uit het zicht is. Door deze ‘verborgen’ parkeeroplossing zijn de hoven autovrij en bieden ze mooie, rustige verblijfsplekken. Er is zo meer ruimte voor groen. De huizen oriënteren we op  hoven. Deze hoven vormen de centrale foyer van de buurt. Hier ‘kom je binnen’, ontmoet je de buren en spelen de kinderen. Ook de passant is er welkom.

Het parkeren is in het bouwblok opgelost. Er is een collectieve parkeervoorziening aan de noordzijde van ieder blok ontworpen. Bewoners kunnen de auto’s parkeren via een stalling onder de achtertuin. De woningen vouwen zich om deze stalling heen en hebben een groot, goed bezond terras op een dek boven de parkeerplaatsen.

Naast parkeren onder de achtertuin kunnen bewoners ook via carports, grenzend aan de achtertuin, parkeren. Sommige woningen hebben daardoor een tuin op maaiveld en sommige een terras op de eerste verdieping. Deze woningen hebben ook de woonkamer op de eerste verdieping.

Alle 91 woningen zijn ontworpen als samenhangende bakstenen bouwblokken met een zekere monumentaliteit. Elke woning heeft houten puien en latten. Daardoor zijn de woningen los van elkaar te herkennen. Het metselwerk en de houten vullingen passen bij elkaar door het gekozen kleurenpalet. Het project is in 2010 opgeleverd.