Circulaire gevels van bamboe

Elke maand lees je over een nieuw duurzaam detail van een van onze projecten. Deze keer: de nieuwe blokken in de Reimerswaalbuurt in Amsterdam. Voor blok 4 en 5 werd het plan Typisch Tuinstad ontworpen door de ontwikkelcombinatie Vink Bouw – Vireo Vastgoed – Hendriks CPO, DS Lanschapsarchitecten en M3H. Gemeenschappelijke binnentuinen, circulaire gevels en natuurinclusieve gebouwen staan centraal in het plan.

Het ontwerp is volledig natuurinclusief. Beplantingen en nestgelegenheid in de gevels vormen samen de biotoop voor kleine vogels, insecten en vleermuizen. De groene gevels zorgen voor het afvangen van fijnstof, reduceren van zoninstraling, infiltreren van regenwater vanuit de polderdaken, tegengaan van hittestress en voor de opname van stikstof en CO2. De straatgevels worden gerealiseerd met een circulaire (demontabele) baksteengevel. De tuingevels worden gerealiseerd met bamboe-gevelbekleding; circulair, snelgroeiend materiaal met een extreem grote CO2 opslag, demontabel gemonteerd.

Het plan is een ode aan het gedachtegoed van de tuinstad: veel groen in de openbare ruimte en woningen met gemeenschappelijke binnentuinen. Deze bevinden zich op het dak van de halfverdiepte parkeergarage, waar plek is voor zo’n 70 auto’s. Bewoners doen het beheer van de binnentuinen.

De kern van de Reimerswaalbuurt werd in 2001 aangewezen als stedelijk vernieuwingsgebied. Door de economische crisis hebben de vernieuwingsplannen wat vertraging opgelopen. Het resterende gedeelte van de buurt wordt de komende jaren afgemaakt. In totaal komen er zo’n 120 huurwoningen en 70 koopwoningen, variërend van 70m² tot 170 m². Kijk voor meer info over het groene ontwerp op de website van Typisch Tuinstad.