De Binderklinker

Elke maand publiceren we een nieuw duurzaam detail van een van onze projecten. Deze keer: de binderklinker. Een speciaal voor dit project ontworpen steen waarmee planten kunnen groeien langs de gevels.

De straten kleuren overal weer groen nu de zomer in aantocht is. Zo ook in het Rozenprieel in Haarlem. De bijzondere, speciaal ontworpen baksteen zorgt voor extra groen in de buurt en geeft een sociale laag aan dit project. Samen met ontwerper Chris Kabel hebben we een nieuw gevelsteen bedacht die tot leven komt door inzet van de bewoners.

De steen heeft een uitstekend deel met daarin een gat waardoor een staaldraad gespannen kan worden die klimplanten helpt omhoog te groeien. Bewoners kunnen hier planten plaatsen en vergroenen zo samen de buurt. De groene gevel draagt bij aan de leefbaarheid van de wijk en verwijst naar de historische buitenplaats het Rozenprieel.

De reacties van bewoners zijn positief en ook de buurt is er blij mee. Is dít sociale huur? Dat krijgen wij en onze opdrachtgever Ymere vaak als reactie. Maar ja, het is echt sociale huur en dat betekent niet dat er op kwaliteit ingeleverd hoeft te worden. De groene gevel blijven de eyecatcher van het project. Het is een oplossing voor maatschappelijke vraagstukken waar we in de bouwsector veel mee te maken, zoals verstening, hittestress en verduurzaming.