200 meter diepe warmtebron

Elke maand lichten we een ander duurzaam detail uit. Deze keer: de duurzame warmtebron van ons project Senang in de Indische Buurt, Amsterdam.

Senang telt 118 sociale huur- en markthuur woningen. De woningen krijgen geen gasaansluiting maar een collectieve WKO-installatie. Vorige maand is op 200 meter diepte de gezamenlijke bron geboord, die voor de warmte én de koeling zorgt. In de zomer wordt koud water opgepompt uit de bron en na gebruik voor koeling terug geïnfiltreerd in de warme bron. In de winter wordt juist warm water naar boven gepompt om het gebouw te verwarmen. Een warmtewisselaar onttrekt de energie uit het grondwater die gebruikt wordt voor het koelen of verwarmen.

Het energieconcept voor Senang is ontwikkeld door Energiebedrijf Celsias waarbij ze financiering, ontwerp, realisatie én exploitatie voor hun rekening als ‘Climate as a Service’. Samen met de warmte terugwin installatie (WTW) voor de ventilatie, driedubbel glas en een dak vol zonnepanelen zorgt dit voor een zelfvoorzienend gebouw.