Lassen en boren de Smaragd

‘Het is begonnen: Lassen en boren’

Ik loop het terrein op op de hoek van de Insulindeweg en de Celebesstraat. Kistjes met stalen neuzen om mijn voeten, een helm op en een camera met meerdere lenzen heb ik als uitrusting. Het bouwproject de Smaragd is begonnen. De heiers zijn bezig om palen in de grond te draaien.

Ik maak wat algemene foto’s en heb me voorgenomen om ook een aantal details te fotograferen. Dicht op de huid, Wie zijn deze mannen die ervoor zorgen dat het complex niet gaat verzakken en dat het ‘staat als een huis?

Ze zijn met zijn drieën: twee machinisten, Harry en Fokke en een Heibaas of beter gezegd boormeester Patrick.

bouwblog-rogier-web-01-1

Als ik in de pauze de keet binnenkom krijg ik een lesje in bouwvakkerstermen. Ik gebruik het woord ‘heien’ in een vraag. ‘Helemaal verkeerd!’ .’Je mag geen heien meer zeggen, tegenwoordig boren we de palen erin. Heien mag niet meer in verband met de trillingen en het lawaai.” zegt Harry.

Er worden eerst proefboringen gedaan, dat heet sonderen, naar aanleiding van de uitkomsten wordt een palenplan gemaakt. We boren 276 palen de grond in bij dit project. Het is geen lopende band werk, iedere put is verschllend. Niet iedere paal gaat even diep. De diepste paal zit op 19 meter en 70 centimeter, precies tot op de stevige zandlaag.bouwblog-rogier-web-01-3

Als de holle paal op diepte is vullen we deze met een kubel beton. Een kubel is dat reservoir met de goot die de tweede machinist steeds ophijst. Als de paal volzit trekken we de holle buis er weer uit voor het volgende boorgat.

De lassers maken de enorme stalen buizen op maat die in de bouwput worden gehangen.

De buizen zorgen ervoor dat de wanden van bouwput  niet instorten. Iedereen kent het instorten van een kuil aam het strand. Je kunt graven wat je wilt op een gegeven moment stort je kuil in. De bouwers willen dat natuurlijk niet en stutten de wanden met de grote bruine buizen. Het zijn stoere mannen met dikke pakken.