Begroeide gevels

Het duurzame detail van deze maand: de gevels van de Nieuwezijds in Muiden. Een gebouw wat langzaam aan groen wordt…

Als onderdeel van het net opgeleverde appartementencomplex ‘de Nieuwezijds hebben we de inrichting van een groen hof ontworpen. De gevels aan de hof hebben een framework met stalen lamellen die worden begroeid met een mix van verschillende soorten klimplanten. Op de foto zie je de eerste planten al omhoog klimmen.

De hof is grotendeels gemeenschappelijk en wordt groen ingericht met plantenbakken met diverse grassen, kruiden en vaste planten. Zoals struiken, heesters en meerstammige bomen. De corten stalen plantenbakken hebben houten zitranden met geïntegreerde verlichting.

We hebben de hof een halve verdieping opgetild boven maaiveld, daaronder zit een half verdiepte parkeergarage. De drie omliggende gebouwen zijn uitgewerkt door M3H en Hoogeveen architecten.

Aan de noordzijde aan de hof ligt een klein pleintje met een brede trap die ook als tribune en spelaanleiding dient. Boven de inrit van de parkeergarage hebben we pergola geplaatst. Ook dit onderdeel van het project gaat begroeid worden met klimplanten.

De groene inrichting van de hof en het laten begroeien van de galerijgevel dragen bij aan een prettige omgeving, geven ruimte aan meer biodiversiteit en bestrijden hittestress. De hof en de pergola zijn onderdeel van het project de Nieuwezijds, een nieuwbouw complex in de Krijgsman Muiden.