De continuïteit van een stad

Elke maand lees je over een nieuw duurzaam detail van een van onze projecten. Deze keer gaan we in op ontwerpen die bijdragen aan een duurzame stad.

Duurzaamheid gaat ook over de continuïteit van de stad. Een duurzame stad transformeert voortdurend, waarbij we rekenschap nemen van de identiteit en oorsprong van een plek. In onze ontwerpen vind je daarom vaak subtiele verwijzingen naar het gebouw dat er eerder stond. We maken zo bewoners en passanten bewust van het verleden en bewaren een deel van de identiteit.

Kunst kan dat verleden beeldend maken en een narratief toevoegen. Goede toegepaste kunst verrijkt het gebouw en is tegelijkertijd een onderdeel van de stad. Bij bijvoorbeeld projecten van ons in Amsterdam, Hoorn en Haarlem zitten kunstwerken die refereren aan het verleden van een plek.

In de Mokumer heeft ontwerper Baukje Trenning de betonnen dorpels voorzien van de namen van de eerste bewoners van de gesloopte gebouwen. De uit het beton gespaarde namen vormen subtiele ornamenten. Bij de Tugelawegblokken werkten we samen met Atelier NL aan een geïntegreerd ‘kunstwerk’ in alle gevels van de twee gebouwen. Daarvoor zijn zeven kleuren stenen gebruikt. De kleuren zijn gekozen naar aanleiding van het logo van de Handwerkersvriendenkring, de vorige opdrachtgever in 1910. Kaap Hoorn heeft in de gevels sculpturale elementen van de beeldend kunstenaar Nynke Koster. Deze verwijzen naar de historische band tussen Hoorn en Cape Horn, een van de eerste nederzettingen op Manhattan. Rozenprieel heeft een levende gevel dankzij de Binkerklinker van Chris Kabel. De speciale gevelsteen is verwijzing naar de historie van de buurt, de voormalige buitenplaats in Haarlem.

De kunstwerken in het Rozenprieel en de Tugelawegblokken, zijn opgenomen in de publicatie De waarde van het onmeetbare van Studio Wessels Boer. De publicatie uit 2022 is een pleidooi voor kunsttoepassingen in de gebouwde omgeving.