Gouden Piramide Lariks

Een sterke samenwerking tussen architect en opdrachtgever is belangrijk voor het resultaat van het project. Daarom reikt de Gouden Piramide elk jaar een prijs uit voor inspirerend opdrachtgeverschap.

Ons woonproject Lariks, ontwikkeld door woningcorporatie Lieven de Key, in de Amsterdamse Houthavens ontving vorige een speciale vermelding bij de uitreiking. De jury roemde het project om zijn gedurfde aanpak en esthetische bijdrage aan de stad, waarbij de visie van beide partijen centraal stond.

De jury over Lariks

Woongebouw Lariks kreeg van de jury een positieve beoordeling voor de durf en visie achter het project. De jury sprak zijn waardering uit voor het innovatieve concept dat inspeelt op een groot stedelijk probleem: de toegang tot betaalbare woonruimte voor jonge huishoudens. “Met dit concept wil woningcorporatie Lieven de Key een ontbrekende trede in de woningmarkt aanbieden, zodat jonge huishoudens gemakkelijker kunnen instromen,” aldus de jury. Het project biedt een oplossing voor een specifieke doelgroep en wordt door de jury dan ook geprezen als “een gewaagde stap”.

Bijdrage aan de Houthavens

De jury benadrukte dat de Houthavens door Lariks zijn verrijkt met “een fraai ogend gesloten bouwblok”. Hiermee sluit het project aan bij de nieuwe, moderne uitstraling van dit deel van Amsterdam en draagt het bij aan de ontwikkeling van het gebied.

Naast de woningen biedt Lariks ook collectieve voorzieningen om gemeenschapszin te bevorderen. Of deze voorzieningen goed zullen functioneren, zal volgens de jury de tijd moeten uitwijzen. Wel biedt de bouwkundige structuur voldoende ruimte voor cohesie tussen de bewoners, wat een positief punt is voor de toekomstige leefbaarheid.

Kritische kanttekening

Tegelijkertijd had de jury ook enkele kritische opmerkingen. Het tijdelijke huurcontract dat bij dit project wordt aangeboden, leidde tot vragen over de duurzaamheid van deze oplossing. Het idee dat jongeren na vijf jaar doorstromen naar permanente huisvesting, werd door de jury in twijfel getrokken.

We zijn dankbaar voor de mooie woorden van de jury en de fijne samenwerking met opdrachtgever Lieven de Key. We feliciteren graag hierbij de winnaar; het project Nimeto in Utrecht. Met deze speciale vermelding kijken we met trots terug op ons project en blijven we streven naar innovatieve oplossingen voor stedelijke woningbouw.

Lees hier het juryrapport over Lariks